Мала Госпојина 

Прославу празника Рођења Пресвете Богородице започели смо свечаним празничним бденијем уочи празника које су служили јереј Гаврило Рајић и ђакон Урош Стојановић.

На сам дан Мале Госпојине, у препуном Покровском храму Св.Литургију служио је протојереј-ставрофор Мирослав Миленковић, а саслуживали су му протојереји-ставрофори Јовица Вићентијевић и Јован Милановић, јереј Гаврило Рајић, ђакони Немања Калем и Урош Стојановић. Лепоту богослужења украсио је мешовити хор нашег храма, а празничну беседу произнео је протојерј-ставрофор Слободан Аксентић. Треба нагласити да је велики број присутне дечице примио Свето Причешће.

Фотографије са данашње Литургије погледајте ОВДЕ!

Текст: прота Драган Предић, фотографије: Владимир Недељковић.

Света Дјева Марија роди се од старих родитеља својих, Јоакима и Ане. Отац јој беше из племена Давидова, а мати од рода Аронова. И тако она беше по оцу од рода царска, а по мајци од рода архијерејска, и тиме већ предображаваше Онога, који ће се из ње родити, као Цар и Првосвештеник. Њени родитељи беху већ остарели, а немаху деце. И зато беху постиђени пред људима и скрушени пред Богом. И у скрушености својој мољаху се Богу с плачем, да обрадуе старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака. И Бог свемогући и свевидећи обрадова их радошћу, која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове. Јер им дарова не само ћерку него и Богомајку; озари их не само радошћу временом него и вечном. Даде им Бог само једну ћерку, која им доцније роди само једног унука, – али какву ћерку и каквог унука! Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога. олтар Бога Живога, трапеза хлеба небеснога, кивот светиње Божје, дрво најслађега плода, слава рода људског, похвала рода женског, источник девства и чистоте – то беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане. Рођена у Назарету, а после 3 године одведена у храм Јерусалимски, одакле се вратила опет у Назарет, да ускоро чује благовест св. архангела Гаврила о рођењу Сина Божјег, Спаситеља света, из њенога пречистога и девичанскога тела.