|петак, 29 септембра, 2023
You are here: Home » Новости » Духови у Покровској цркви

Духови у Покровској цркви 

Духови, Тројицa, Силазак Светог Духа на Апостоле, празник који представља рођендан хришћанске Цркве; а празнује се 50. дан после Васкрса, па се зато зове и Педесетница 

У Покровској цркви прослава Духова почела је празничним бденијем у суботу увече, а на сам дан Духова у нашем храму који је био испуњен благочестивим народом, служена је света Литургија којом је началствовао протојереј-ставрофор Јован Милановић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Драган Предић, јереј Гаврило Рајић и ђакон Немања Калем.
Празничну беседу произнео је протојереј-ставрофор Слободан Аксентић, а мешовити хор је својим појањем учинио да ово празнично богослужење буде веома свечано.

На сам дан Педесетнице, на богослужењу се заједно са св. Литургијом одмах везује вечерње, које је посвећено Светом Духу и садржи мољење да се као на дан даровања Светог Духа апостолима у нама обнови благодат Светог Духа, ради укрепљења у богоугодном животу. Ова мољења, због усрдности, узносе се уз клечање и плетење венаца.

Обичај је да се на овај празник у наше храмове и домове уноси освећена зелена трава и цвеће, свакако по угледу на старозаветни јеврејски обичај о празнику „седмица“, пошто је Дух Свети сишао на апостоле на овај јеврејски празник. Зеленило обнавља природу, а Дух Свети обнавља душе наше као и целокупно биће.

После свете Литургије служи се Молитва, Призив Светом Духу, на којој се клечи и плету се венци од траве и цвећа. Ти венчићи се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид. Празник Свете Тројице увек се слави у недељу.
Још да нагласимо да је наш храм на данашњи празник био веома свечано украшен зеленом травом и цвећем, око чега су се потрудили поред проте Драгана и наши студенти и помоћно особље. Никола Јеремић, Димитрије Проданов и Госпа Пантић и наша цвећарка Снежана Јакшић.

Фотографије са данашње Литургије погледајте у галерији слика.

Текст: прото-ставрофор Драган Предић,
фотографије:Владимир Недељковић и Никола Лазић