Недеља Православља у Покровској цркви 

На самом почетку Часнога поста, у његову прву недељу Главна победа цркве, које се сећамо у Недељу Православља, јесте победа над иконоборцима, тј. победа за очување светих икона у Цркви.

Ова борба за очување икона у Цркви трајала је скоро два века. Као унутрашњи непријатељи Православља, иконоборци су велику штету наносили Цркви, а најопаснији међу њима били су они који су у својим рукама држали светску или црквену власт. Многи од њих су били цареви или кнежеви, многи опет дворски евнуси, опаки сплеткароши и саветници царева. Њихове редове појачавали су многи свештеници и монаси, кривоумни  епископи и наметнути патријарси.
Данас 21.мартан2021. године, у нашем храму који је био препун благочестивог народа Св.Литургију Св.Василија Великог служили су протојереји-ставрофори, Милутин Чекетић, Јован Милановић, јереј Гаврило Рајић и ђакони Немања Калем и Павле Матулић. Певао је мешовити хор нашег храма а беседу о иконоборачкој јереси произнео је протојереј-ставрофор Слободан Аксентић. Скоро сви присутни примили су Св.Тајну Причешћа, а треба нагласити присуство великог броја дечице и млађих људи који су озбиљно схватили суштину Великог и Часног поста.

Фотографије са данашње Литургије погедајте у галерији слика

Текст и фотографије: Прота Драган Предић.