|понедељак, 9 маја, 2022
You are here: Home » Новости » Парастос проти Милету

Парастос проти Милету 

Данас 27.02.2021. године у нашем храму служен је једанаестогодишњи парастос почившем проти Милету дугогодишњем свештенику и старешини Покровске цркве.
Парастос су служили протојереји-ставрофори Јовица Вићентијевић старешина, Стеван станковић, бивши старешина, Јован Милановић и јереј Михаило Рапајић. Помену су присуствовали и протина  духовна чада. 

Неколико фотографије погледајте у галерији слика

Текст и фото: прота Драган Предић

Биографија проте Милета:

Крстонсни протојереј МИОДРАГ МИЛОВАНОВИЋ, познат као “Прота Миле”, рођен је у селу Доња Трепча, срез Љубички, округ Руднички,1913.године. Завршио је шесторазредну Богословију у Сарајеву 1935.године. Пред сам почетак Другог светског рата, одликован је Орденом Светог Саве III реда.
1943.године дипломирао је на Теолошком факултету Универзитете у Београду.1952.године Епископ шабачко-ваљевски г.Симеон  одликовао га је протојерејским чином.
1956.године апсолвирао на Философском факултету на групи Класичне филологије.

1936.године рукоположен у чин ђакона и презвитера од стране тадашњег епископа жичког Николаја (Велимировића).

Служио је као парох у Брезни таковској и у Бранковини. 1950 године постављен је за пароха и Архијерејског намесника у Шапцу, а 1959.године је постављен за пароха Саборне цркве у Београду.1967.године одлази за пароха у Аустралију, у држави Викторија.1969.године, по повратку у Београд, постављен је за секретара епархијскогуправног одбора Архиепископије Београдско-карловачке и за Архијерејскогнамесника града Београда.1974.године постављен је за Директора Патријаршијске управне канцеларије.1977.године, сда већ као пензионер, примио је дужност пароха при храмуПокрова Пресвете Богородице у Београду. 1990 је постављен за в.д. секретара Београдске црквене општине и за духовника манастира Ваведење у Београду. Од 1995.године је само духовник манастира Ваведење.1996.године Његова Светост Патријарх српски г.Павле одликовао је Проту Милета Напрсним крстом.

Његов пастирски рад никада није престајао.

Нека му је вечна памјат и Бог да му душу насели у Царство Своје где праведници почивају.