|петак, 8 јула, 2022
You are here: Home » Новости » Рођење Св. Јована Крститеља – Ивањдан

Рођење Св. Јована Крститеља – Ивањдан 

Данас 07. јула, наша Света Црква прославља празник рођења  Св.Јована Претече и Крститеља Господњег.

Св. Литургију у нашем храму, служилио је протојереј-ставрофор Јован Милановић, а саслуживали су му прото-ставрофор Јовица Вићентијевић, јереј Михаило Рапајић и ђакони Павле Матулић и Немања Калем. Лепоту Богослужења својим појањем украсили су студенти са Богословског факултета. Велики број наших парохијана приступио је Св.Причешћу.

Фотографије погледајте у галерији слика.

Текст и фотографије: прота Драган Предић.

Претеча Господњи, свети Јован Крститељ, рођен је шест месеци пре рођења Сина Божијег, Исуса Христа. Родитељи његови, првосвештеник Захарија и мајка Јелисавета, били су побожни и благочестиви људи. Остаривши, дуго су молили Бога да им подари дете. Презрени од људи, упорни у својој молитви, измолише од Бога жељено дете. Ту радосну вест објави свештенику Захарији архангел Божији Гаврило. И роди старица Јелисавета сина – пророка, светог Јована, Претечу Господњег. Чудан је Јован био још од свог рођења. Осми дан, по рођењу дођоше сродници и  пријатељи да обрежу дете и да му име надену. А отац његов, Захарија, који поста нем када сазнаде да ће жена његова родити сина, написа на једној дасци име његово Јован и тог тренутка проговори. Христоборни цар Ирод, који владаше у то време, када сазнаде да се родио пророк Свети Јован, нареди да се побију сва новорођена деца у Витлејему и сам Јован, али мајка Јелисавета успе са својим чедом да побегне у пустињу, где после неког времена и умре, а мали Јован остаде сам на старање Богу и анђелима Божијим. У пустињи је остао све до оног тренутка када је добио знак од Бога да је време да претходи и најави долазак Христов.

За овај празник, који је у народу познат као Ивањдан, везан је леп обичај да се од ивањског и другог ливадског цвећа плету венци. Тим венцима се ките хришћански домови, зграде и обори. Они симболишу лепоту природе, коју је Бог створио и даровао човеку на уживање, а истовремено нас подсећају да наши животи требају да обилују врлинама и добрим делима.