|среда, 11 маја, 2022
You are here: Home » Новости » Слава иконе Богородице пећке

Слава иконе Богородице пећке 

Данас 11. јуна 2021. године у Покровској цркви свечано смо прославили празник посвећен икони Богородице Пећке чија се оригинална копија чува у нашем храму. 

Св. Литургију служили су гости наше парохије којом је началствовао јереј Димитрије Вељковић старешина цркве у Врчину, а  саслуживали су му протојереј Милан Матић свештеник из Барошевца код Лазаревца, јереј Никола Јанковић парох из Калуђерице и ђакон Павле Матулић.
У присуству великог броја верника иако је радни дан, на крају Литургије о.Димитрије је надахнуто је проповедао о данашњем празнику. Део колача за следећу годину преузела је Госпођа Невена Секулић са породицом, такође из приградског насеља Калуђерица. После Литургије овогодишња кума Г-ђа. Надица Марјановић са породицом   приредила је у парохијском дому славско послужење за свештенство и госте.

Фотографије са данашње славе погледајте у галерији слика

Текст и фотографије: прота Драган Предић

У нашем храму од 1937. године налази се  икона Пресвете Богородице која је копија иконе Мајке Божије из Пећке Патријаршије за коју се верује  и поред које су се дешавала разна чуда и исцељења.

Историја ове чудотворне иконе је веома занимљива. Њу је по предању сликао свети апостол и јеванђелист Лука, у Гетсиманији крај гроба Пресвете Богородице, 48. године. У Цариград ју је 460. пренео византијски цар Лав Мудри, ту је боравила у храму Мајке Божје све до 898. када је послата у Херсон, на Крим. Њу је тамо дочекао сам руски кнез, свети Владимир, који се пред њом крстио, о чему постоји запис, и отпочео са крштавањем руског народа.

Око 989. икона се налазила у Великом Новгороду, одакле је пренета у Никеју. Њу је од цариградског патријарха добио на благослов свети Сава Српски, када се хиротонисао и донео је у Србију. По преносу патријаршије у Пећ, тамо је и ова светиња добила своје место и од тада се назива Пећком.

Икона стоји у нарочитом трону и окићена је многобројним драгоценим украсима, као захвалност оних, чије су молитве пред њом услишене.

Икона Мајке Божје је учинила многа чуда у граду Пећи и уопште у народу: сачувала га од колере, била му утеха у вековима робовања, радост у жалости, лекар у болести, пријатељ у невољи, охрабрење у страдању и на самрти. Срби су је одувек безгранично волели, Турци се односили према њој коректно и са поштовањем, а Албанци чували Патријаршију и према икони гајили страхопоштовање.

С времена на време икона је ношена по српским крајевима, где је посећивала домове верника, у њима коначила и пред њом су читане даноноћне молитве. Пре седамдесет година била је и у Београду, необично свечано дочекана, о чему је писала сва тадашња штампа. Касније је посетила и Земун. Овој икони је посвећен посебан Акатист, дело митрополита Михаила из 1894. године. У њему је и припев: Радуј се заштитнице и спаситељко рода српскога, крстоноснога! У Пећи је у прошплости на празник иконе Богородице Пећке чудотворна икона ношена у литији кроз град, од куће до куће српских домаћина који су је свечано дочекивали.

Икона Пресвете Богородице која је оригинална копија иконе Мајке Божије из Пећке Патријаршије чувана је у манастиру Светог Саве Освећеног у Јерусалиму, и њу је у Србију донео Свети Сава. Верује се да има исцељујуће моћи.