|среда, 10 маја, 2023
You are here: Home » Новости » Свеноћно бденије у Покровској цркви

Свеноћно бденије у Покровској цркви 

Синоћ 16.01.2023. године, у навечерје празничог спомена Сабора 70. светих апостола, с благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство викарни Епископ топлички г. Петар, служио је свеноћно бденије, и Св. Архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице на Звездари. Његовом Преосвештенству г. Петру на Евхаристијском сабрању саслуживали су протојереји-ставрофори Јовица Вићентијевић, Слободан Аксентић, Милутин Чекетић, Јован Милановић и ђакони Немања Калем и Павле Матулић. Лепоти овог несвакидашњег богослужења својим појањем допринели су студенти са Богословског факултета.
Владика Петар се на крају службе која се одужила до дубоко у ноћ, обратио присутном свештенству и верном народу и захвалио на жртви коју су поднели да би ове ноћи били у Покровском храму. Владика је пренео благослов Његове Светости, поручивши да се оваква Богослужења чешће служе у манастирима него у парохијским храмовима ипак и људима који не живе близу манастира треба омогућити да присуствују оваквој врсти службе Божије. Владика је даље нагласио да иако нашу престоницу прати глас да је позната по клубовима проводу и ноћном животу, ипак не треба да заборавимо да је управо наша престоница позната по месту где столује наш Патријарх, да у Београду имамо веома велике светиње, а и велики светитељи из рода нашег потекли су из главног града наше лепе Србије.
Владика Петар након службе, поделио је присутним верницима  иконице и благослов, и пожелео  да се поново сретнемо у Покровском храму и да се сви заједно молимо нашој заштитници Пресветој Богородици.

Фотографије са данашњег молитвеног сабрања погледајте ОВДЕ.

Текст и фотографије: протојереј-ставрофор Драган Предић.