Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Спасовдан у Покровској цркви

Данас наша Св. Црква прославља празник Вазнесење Господа Исуса Христа или како је у народу познат као Спасовдан.

Свету Литургију у нашем храму  служио је  протојереј – ставрофор Милутин Чекетић, а саслуживали су му протојереј-ставрофор  Јован Милановић и ђакон Павле Матулић. Беседу о данашњем великом празнику произнео је јереј Гаврило Рајић, а лепоти Богослужења допринели су својим појањем студенти са Богословског факултета.

Текст: прота Драган Предић
Фотографије: Владимир Недељковић

Пошто је распет на Крсту и сахрањен у гробници, након три дана Господ наш, Исус Христос васкрсе из мртвих и јави се својим ученицима, једанаесторици светих апостола. Са њима је провео 40. дана овде на земљи поучавајући их како да шире Његову веру и хришћанско учење. Када прође тих 40. дана, повео их је све са собом на Маслинску Гору и рекао им је: „Тако је писано, тако је требало бити, да Христос пострада и да устане из мртвих трећи дан и да се проповеда покајање у име Његово и опроштење грехова по свим народима, почевши од Јерусалима, а ви сте сведоци свему томе. Јер је Јован крстио водом, а ви ћете крштавати Духом Светим, не дуго после ових дана. И гле, ја ћу послати обећање Оца Својега на Вас, а Ви седите у граду Јерусалиму док се не обучете у Силу са висине““

Овим речима Он заврши разговор са њима, благосиља их и поче да се уздиже на небо, а њих остави да сачекају силазак Духа Светога. Апостоли су стајали и немо гледали за Њим, док није сасвим ишчезао. Утом им се обратише Анђели Божји са речима: „Што стојите и гледате? Како сте видели да Господ одлази на небо, тако ће Он опет доћи да суди живима и мртвима и онда царству Његовом неће бити краја“.

У знак сећања на овај догађај наша Црква слави СПАСОВДАН, тј. Дан Спаса нашег, Господа Исуса Христа.

Leave a comment