Skip to content Skip to footer

Хонорарни Ђакон

Немања Калем

Enlightenment
80%
Spirituality
90%
Support
88%

Биографија

Рођен је 29. маја 1984. године у Мостару (БиХ) од родитеља Његослава и Миланке Калем. Основну школу завршио је у Котору, а богословију Светога Петра Цетињског у Цетињу у периоду од 1999. до 2003. године. Основне академске студије на Православном богословском факултету у Београду уписао је 2003. и успешно их завршио 2008. године. Исте године уписао се на Специјалистичке академске политиколошке студије религије на Факултету политичких наука у Београду. 2013. године одбранио је специјалистички рад на тему: „Македонски раскол у Српској Православној Цркви“ са највишом оценом и стекао звање: Специјалиста политиколог из области политиколошких студија религије.

У међувремену, 1. септембра 2012. године, на предлог Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја и, уз сагласност Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, као надлежног Архијереја, Свети Архијерејски Синод поставља тада дипломираног теолога Православног богословског факултета и постдипломца Факултета политичких наука у Београду Немању Калема за професора-приправника Богословије Светог Саве у Београду.

Свети Архијерејски Синод СПЦ 26. септембра 2013. донео је одлуку да Немању Калема, професора-приправника Богословије Светог Саве у Београду, с обзиром на то да је магистрирао на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, постави за професора ове Богословије.
По благослову Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја, 22. септембра 2013. године ступио је у брачну заједницу са Драганом Симеуновић из Гуче.
На дан Сабора Светога Јована Крститеља, 20. јануара 2016. године у Цркви на Централноме гробљу у Београду, по благослову Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја, рукоположен је у чин ђакона. Рукоположење је извршио викарни епископ Његове Светости, Г. Арсеније.
Од 1. августа 2016. године постављен је на место хонорарнога ђакона при храму Покрова Пресвете Богородице у Београду.
          У свом досадашњем раду ђакон Немања учествовао је у низу стручних семинара и тв емисија. Члан је редакције за националну историју и аутор емисије Верске недоумице при телевизији Храм.

Крсна слава ђакона Немање је Св. Игњатије Богоносац која се слави 02. јануара.