Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Недеља Православља у Покровској цркви

На самом почетку Часнога поста, у његову прву недељу, главна победа цркве које се сећамо у Недељу Православља, јесте победа над иконоборцима, тј. победа за очување светих икона у Цркви.

Ова борба за очување икона у Цркви трајала је скоро два века. Као унутрашњи непријатељи Православља, иконоборци су велику штету наносили Цркви, а најопаснији међу њима били су они који су у својим рукама држали светску или црквену власт. Многи од њих су били цареви или кнежеви, многи опет дворски евнуси, опаки сплеткароши и саветници царева. Њихове редове појачавали су многи свештеници и монаси, кривоумни  епископи и наметнути патријарси.
Данас 24.марта 2024. године, у нашем храму који је био препун благочестивог народа, Св.Литургију Св.Василија Великог служили су протојереји-ставрофори, Драган Предић,Милутин Чекетић, јереј Ненад Продић и ђакон Павле Матулић. Певао је мешовити хор нашег храма а беседу о иконоборачкој јереси произнео је јереј Михаило Рапајић. По сведочењу наших старији парохијана и свештеника који су дуго у Покровској цркви оволики број присутних верника није до сад забележен у Покровској цркви. Скоро сви присутни примили су Св.Тајну Причешћа, а треба нагласити присуство великог броја дечице и млађих људи који су озбиљно схватили суштину Великог и Часног поста.

Leave a comment